La jornada sobre l’autoproducció col·lectiva d’electricitat en blocs de pisos organitzada per l’Agència de l’Energia de Lleida ha comptat amb un centenar de participants, amb gran presència d’administradors i de veïns interessats en l’autoproducció col·lectiva de fotovoltaica en blocs de pisos, que han aprofundit en els avantatges econòmics d’aquesta modalitat de consum d’electricitat que el Govern d’Entesa vol impulsar al municipi aprofitant el marc normatiu favorable.
«A Lleida un 89% dels habitatges són plurifamiliars, i molts d’aquests edificis disposen d’un sostre o coberta amb gran potencial per produir energia elèctrica renovable de proximitat» ha explicat el regidor d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte. El nombre d’instal·lacions d’autoconsum Fotovoltaic a Lleida està creixent exponencialment, entre l’any 2019 i 2020 es van instal·lar 124 instal·lacions que acumulen 1,4 Megawats de potència, la majoria en cases unifamiliars. «Per fer realitat la transició energètica a Lleida és objectiu d’aquest govern impulsar també l’autoconsum en comunitats de veïns aprofitant la normativa favorable i aportant facilitats en forma de bonificacions de fins al 50% de l’IBI a aquelles comunitats que aposten per l’energia verda», ha reblat Talamonte.
En la ponència inicial, Manel Sastre Angulo, de l’equip d’impuls i suport a l’autogeneració de Som Energia, autor de “La guia pràctica d’autoproducció col·lectiva en blocs de pisos” ha explicat les diferents possibilitats que tenen les comunitats per gaudir d’autoproducció col·lectiva d’electricitat en blocs de pisos i els passos a seguir, posant el focus en la importància que la governança i la propietat de les fonts d’energia estiguin en mans de la ciutadania.
Un cop que una comunitat valora instal·lar plaques solars al teulat, cal concretar els acords de veïns per a fer instal·lacions de fotovoltaica compartida, una qüestió que ha abordat Marta García París, d’Ecoserveis, que ha explicat que no és necessari que tots els veïns participin en una instal·lació col·lectiva. El Codi Civil català marca les majories necessàries en cada cas, un marc normatiu en el qual cal avançar per aportar claredat i donar resposta a les necessitats actuals en temes d’autoconsum.
La jornada també ha tractat les modalitats de finançament per a la instal·lació de panells solars col·lectius. Ignasi Valgañon, de l’Agència de l’Energia de Lleida, ha explicat que les instal·lacions de fotovoltaica compartida es poden amortitzar en la meitat de temps que les instal.lacions individuals, gràcies al menor cost per veï, que sumat a l’estalvi en la factura i a la bonificació de fins al 50% de l’IBI, pot permetre amortitzar les instal·lacions col·lectives en 4 o 5 anys.
En el vessant pràctic, 4 comunitats de veïns de Lleida pioners en projectes d’autoproducció col·lectiva en bloc de pisos, han explicat les seues experiències, evidenciant que hi ha diversitat de casuístiques i que gairebé sempre hi ha una possibilitat per impulsar projectes col·lectius. Una comunitat de l’Avinguda Madrid ha explicat que amortitzaran la instal·lació en 4 anys, mentre que els 12 veïns del carrer Abat Escarré de Lleida han explicat que l’acompanyament que els va fer l’Agència de l’Energia els ha facilitat el procés, que completen aquesta setmana amb la instal·lació de 36 plaques. També hi ha projectes en marxa al carrer Sícoris de la Bordeta i a la Plaça les Magnolies, a Balàfia.
La jornada s’ha fet en col·laboració amb el col·legi d’Administradors de Finques de Lleida-Barcelona i s’ha tancat amb una taula rodona on els experts han donat respostes a les preguntes més freqüents respecte l’autoconsum compartit.