Un pressupost irreal, sense acció de govern clara i amb despesa electoralista

Posted on Posted in Ciutat per treballar, Ciutat per viure, Ciutat valenta, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , .

Considerem que el pressupost unfla partides per donar discrecionalitat d’acció a certes regidories sense definir un projecte compartit de govern i manté la paràlisi en polítiques d’estalvi energètic, habitatge, neteja, arbrat, reforma de la mobilitat, suport a les pimes, o fiscalitat a les grans empreses, al mateix temps que amplia l’acció propagandística del govern amb despeses protocol·làries, de difusió i pagaments a mitjans de comunicació.

El comúdelleida ha traslladat aquestes valoracions a l’equip de govern en la reunió mantinguda avui amb la regidora d’economia i el coordinador general econòmic de la Paeria . «El pressupost que ens planteja en govern no ens sembla realista en ingressos ni en despesa i no transmet cap voluntat d’acció de govern per afrontar la crisi climàtica, les dificultats del món de la petita i mitjana empresa, o els problemes d’habitatge a la ciutat» ha valorat el regidor del comúdelleida, Sergi Talamonte.

Un govern sense gestió energètica

El comúdelleida considera que els increments del 100% previstos en despesa energètica reflecteixen la manca de gestió en polítiques d’estalvi energètic i d’eficiència en la contractació del subministrament. «El govern hauria de marcar objectius clars d’estalvi energètic i impulsar les accions indicades en les auditories energètiques que es van fer» ha explicat Sergi Talamonte. «Es poden aconseguir estalvis del 20% amb petites accions que no impliquen gaire despesa, i posar en marxa també altres reformes que permetrien arribar a estalvis del 70%», ha afegit.

El comúdelleida ha demanat també que es revisi la gestió dels contractes de subministrament energètic, per adaptar-se als canvis en el mercat elèctric i obtenir tarifes més competitives. «Doblar la despesa prevista per enllumenat públic, que funciona en els horaris de preu més baix, quan altres anys no s’havia arribat a gastar tota la partida prevista, i sense plantejar cap negociació amb les elèctriques, ens sembla que és una forma d’unflar el pressupost de la regidoria d’urbanisme sense explicitar quina és l’acció de govern que es vol impulsar», ha valorat el regidor. En la mateixa línia, el comúdelleida ha demanat explicacions sobre quins són els projectes que justifiquen els increments de despesa en estudis i treballs externs.

D’altra banda, mentre el govern preveu increments del 100% en la despesa energètica pels increments de preu, només pressuposta un 8% d’increment dels ingressos per la taxa a les companyies elèctriques, que està vinculada a la seua facturació, que s’ha triplicat al 2022.

Paràlisi política

El pressupost del govern tampoc no permet pensar en l’impuls en polítiques d’habitatge, arbrat i transformació de la mobilitat que el comúdelleida ve reclamant al govern. «No veiem cap previsió de reforç del transport públic en un any en què hauran de començar les restriccions a l’ús del cotxe, ni cap pas en la vianalització del Centre Històric o d’altres carrers de la ciutat», ha explicat Sergi Talamonte. En matèria d’acció climàtica, el pressupost tampoc no reflecteix l’activació de les plantacions d’arbres, en particular les que caldria fer als barris que disposen de menys verd i a les zones menys ombrejades de la ciutat.

En matèria social el comúdelleida valora positivament l’increment de despesa previst via contracte-programa amb la Generalitat, però reclama accions i pressupost propi per tirar endavant la descentralització dels serveis d’inclusió social, o per abordar els plans de sensibilització i dinamització aprovats per al Centre Històric i que s’haurien de replicar també a altres barris amb major concentració de rendes baixes per fer front a la segregació social. «Tampoc no veiem cap pla per reactivar la compra i rehabilitació d’habitatge públic, que al 2022 ja estava sota mínims», ha afegit el regidor del comúdelleida.

El comúdelleida també ha plantejat la necessitat de dotar de més recursos la política de promoció econòmica i mercats, que es podrien cobrir amb un seguit de propostes d’estalvi en altres partides i de millora d’ingressos que també ha plantejat el grup municipal.

Increments en despeses electoralistes

Per contra, el comúdelleida considera que els increments en les partides protocol·làries, de festes, de pagaments a mitjans de comunicació i de difusió pròpia de l’ajuntament no responen a necessitats de la ciutat sinó a un interès propagandístic en el que és un any electoral.

«Aquests increments contrasten amb la congelació departides com la del fons de cooperació, que el govern s’havia compromès a incrementar en un 10% amb el nou pla de cooperació”, ha explicat Sergi Talamonte.

Davant aquesta situació, el comúdelleida traslladarà al govern el detall de totes les partides on considera que es poden fer ajustaments per permetre donar un impuls a una acció de govern que afronti la crisi social i ecològica i les deficiències en determinats serveis públics. «Seguirem parlant amb el govern per millorar el pressupost, però no descartem una esmena a la totalitat ja que són moltes les partides d’ingrés i despesa que considerem que cal modificar», ha conclòs Sergi Talamonte.

 

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest