El comúdelleida destaca la necessitat de reduir la quantitat de residus no reciclables que es generen al municipi de Lleida, per reduir l’impacte ambiental i mitigar la pujada de la taxa d’escombraries.
Avui, la regidora Laura Bergés del comúdelleida ha visitat l’abocador de Montoliu amb l’objectiu de conèixer de primera mà les instal·lacions i processos de tractament de les més de 55.000 tones de residus que hi aboca anualment la ciutat de Lleida.
Al 2022, últim any amb dades disponibles, la ciutat de Lleida ha generat un total de 64.999,10 tones de residus, de les quals 49.986,99 tones de resta (residus de contenidor gris) i 6.605,89 tones de residus orgànics, han anat a parar a l’abocador de Montoliu.
“Ens oblidem del que representen els residus quan llancem les bosses d’escombraries, però en la visita a l’abocador ens hem fet una idea més clara del volum insostenible de residus no reciclables que generem” explicava la regidora del comúdelleida Laura Bergés. Actualment, l’abocador de Montoliu té dipositats més d’1,3 milions de m³ de residus, ocupant al voltant de dos terços de la seua capacitat.
Des del comúdelleida, es fa una crida a fer realitat les directrius establertes per la Llei de Residus (Llei 7/2002) i començar a implementar mesures concretes per reduir la quantitat de residus generada a la ciutat. La llei estableix objectius de reducció del 13% per al 2025 i del 15% per al 2030, amb referència al 2010, mentre que a Lleida el total de residus està augmentant ininterrompudament des del 2014.
“L’ajuntament pot incidir sobre el volum de residus amb campanyes de sensibilització i, sobretot, ampliant un sistema de recollida com el Porta a Porta que és el més eficaç, no només per augmentar el reciclatge, sinó també per reduir el volum de residus generats a llars“, defensava la regidora Laura Bergés.
Des del comúdelleida es destaca que la reducció de residus no reciclable té també un impacte econòmic per a l’ajuntament i per a la ciutadania. “En només quatre anys, el canon d’abocador ha passat de 47,10 euros per tona a 71,60 euros en el 2024, i seguirà pujant“, explicava la regidora del comúdelleida Laura Bergés. “Així que si no volem veure com es multiplica la taxa que paguem per escombraries, és fonamental adoptar accions immediates per reduir la generació de residus i augmentar la recollida selectiva“.