Acord pel refinançament del deute de l’EMU que reduirà a menys de la meitat les quotes de crèdits, fent viable l’empresa i les polítiques d’habitatge

Posted on Posted in Ciutat per viure, Ciutat valenta, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged .

L’Empresa Municipal d’Urbanisme ha cercat la millor opció per refinançar el crèdit, com a única solució per fer viable EMU, i ha arribat a un acord després d’un període de negociació amb els bancs, que permetrà estalviar més de 3 milions en interessos. El consell d’administració de l’EMU ha d’aprovar dijous l’acord per refinançar el deute actual en condicions més avantatjoses, que permet reduir la càrrega financera que suporta l’EMU, fent viable l’empresa i el manteniment de les polítiques d’habitatge. L’acord es previst que se signi amb l’entitat bancària el mes vinent.

El president de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, Sergi Talamonte, presentarà aquesta proposta de refinançament aquest dijous al consell d’administració de l’EMU, després de sondejar el mercat creditici per aconseguir interessos més avantatjosos i allargament de terminis. Aquest procés de renegociació ha aconseguit l’objectiu de reduir substancialment les quotes de crèdits que es pagaven fins ara, generant un estalvi global de 3.096.000€ en interessos. El refinançament dels principals crèdits permetrà reduir la càrrega financera anual i, en definitiva, permetrà reduir la injecció econòmica de l’Ajuntament a l’EMU.

Pel que fa al total de deute de l’EMU amb entitats financeres, el capital pendent d’amortització és de 49.4 M€, la major part amb CaixaBank (43.5 M€). Respecte l’operació de reestructuració amb aquesta entitat, s’ha acordat un refinançament que redueix la quota anual, que passa de 5.5 M€ a 2.3 M€, amb carència fins al 2021, reduint el tipus d’interès a prudència financera a 1,03% a més de la taxa trimestral de l’Euríbor per un termini de 20 anys. Si se sumen els crèdits amb totes les entitats bancàries, la quota anual passa de 6.4 M€ a 3.1 M€.

El govern d’entesa opta per una gestió financera responsable

Després que el govern anterior no fes front des del 2010 a les amortitzacions dels deutes generats per la política d’endeutament de Larrosa i Mínguez, arribem al 2019 amb un total de 60 M€ de deute en préstecs (inclosos els 10 milions de crèdit participatiu) i una despesa per pagar aquests crèdits de 7 milions d’euros anuals. Malgrat les milionàries aportacions que fa l’ajuntament a l’EMU cada any (els darrers exercicis de 3,5 milions d’euros anuals) les necessitats de l’empresa no es cobreixen, alhora que es genera un forat milionari cada any. Durant l’any 2019 ha estat necessària una aportació extra de 1,9 milions d’euros a compte del pressupost de 2020.

Aquest govern ha posat punt final a una gestió financera que fins ara anava contra l’interès comú, que recorria al crèdit de manera desmesurada, pagant preus per sobre del mercat amb tipus d’interès superiors al 3,5 per cent i clàusules de pagament ajornat fins al 2016. El govern d’entesa aporta solucions responsables per salvar l’EMU i per preservar les polítiques d’habitatge, amb l’objectiu de resoldre la situació greu que va provocar el govern anterior, en connivència amb Ciutadans i PP.

Imatge de Paeria

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest