El Comú proposa dividir els plens en dos dies en constatar que l’equip de govern no permet avançar feina en comissions

Posted on Posted in Notícies and tagged , , , .

El Comú de Lleida porta setmanes treballant una proposta de resolució per cercar solucions a la pobresa energètica que afecta més de 5.000 famílies lleidatanes. La vam registrar respectant els terminis establerts el passat 7 d’octubre però a la Comissió d’avui de Serveis a les Persones l’equip de govern ni tan sols l’ha incorporat a l’ordre del dia, malgrat que ho vam demanar explícitament. És només un exemple de l’apropiació que fa l’equip de govern de les Comissions, on les propostes de l’oposició es tracten -en el millor dels casos- de resquitllada, si queda temps després dels 33 expedients que l’equip de govern -per cert- ens va fer arribar dijous, sense temps per revisar-los com pertocaria.
El maltracte a les propostes de l’oposició no només incompleix l’acord de la junta de portaveus segons el qual les propostes de resolució dels grups s’han de tractar en comissió, sinó que contribueix de manera evident a que els plens siguin maratonians. “L’equip de govern, lluny d’aplicar les solucions acordades per descarregar els Plens, el que fa és menystenir totes les propostes que no li són pròpies i obligar als grups a portar-les al Ple, convertint les sessions en una mena de penitència”, conclou el regidor del Comú Sergi Talamonte.

El Ple Paeria del mes de setembre va superar les 14 hores de durada

El Ple Paeria del mes de setembre va superar les 14 hores de durada


El Comú proposa dividir els plens en dos dies
Les comissions no serveixen per avançar feina, i la presència de 7 grups allarga els debats en ple alhora que augmenta el nombre de mocions a debatre. Com a resultat, el ple de juliol va superar les 8 hores, mentre que el de setembre en va durar més de 14, amb l’afegit de la memòria del síndic i de la junta de l’EMU. Davant l’evidència que l’alcalde no mou fitxa per racionalitzar l’extensió dels plens, i preveient que el ple d’octubre comptarà amb el gran punt de les ordenances fiscals, el Comú planteja solucions. Proposem seguir el model de ciutats com Saragossa, on les sessions plenàries es divideixen en dos dies: un per a debatre i votar les mocions dels diferents grups i l’altre per a la resta de qüestions (propostes de resolució, ordenances,…).  “Entenem que aquest format facilitaria el seguiment del ple per part de la ciutadania, alhora que evitaria situacions que atempten contra els drets dels treballadors, com ara que periodistes, comunicadores de llenguatge de signes o personal funcionari hagin de fer jornades maratonianes sense ni tan sols una pausa per dinar.
Sense notícies de la Comissió especial del Centre Històric
Al Ple del mes de setembre s’aprovava per unanimitat la moció per la dignificació del centre històric presentada per la Plataforma del Pla de l’aigua. Entre les esmenes que s’hi van incorporar, una del PSC establia que “la comissió especial es constituirà en el termini de 15 dies”. 20 dies després, el més calent és a l’aigüera, i per això el Comú ha preguntat quan es constituirà la comissió, a més de demanar detalls sobre el ‘Pla horitzó 2018’ que, pel que estem veient, l’equip de govern es va traure de la màniga per a l’ocasió.
En la mateixa situació de paràlisi es troba el nou reglament de participació, que segons cartipàs, s’hauria de tenir enllestit, a tot estirar, al gener de 2016, sis mesos després de la constitució del Ple. Cap dels 33 expedients fa relació a un tema cabdal com aquest, no hi ha cap avenç, cap mostra de treball, ni cap calendari clar. “Malgrat l’evidència que el regidor Joan Gómez no té cap intenció d’avançar en aquest tema, el Comú fa mesos que treballa en la seua proposta de reglament de participació perquè és una de les nostres prioritats”, resumeix Talamonte.
No ens volem acostumar als incompliments, per petits que puguin semblar, i per això també demanem explicacions a l’equip de govern de per què s’ha saltat l’acord pres en la sessió constitutiva per celebrar la Comissió d’Urbanisme el tercer divendres de cada mes.
 
 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest