Polítiques socials, transició ecològica i eficiència en la gestió pública, les tres grans prioritats del comúdelleida per als pressupostos municipals. Les polítiques per una Lleida més cohesionada, cívica i amb millor atenció als problemes socials; les polítiques de transformació del model energètic i de mobilitat i per una Lleida més verda; i l’estalvi, control i millora en la gestió dels serveis públics municipals, marcaran les propostes del comúdelleida per als pressupostos que es negociaran en les properes setmanes.
El grup municipal ha traslladat al govern les prioritats que considera que hauria de garantir el pressupost municipal, que ha de donar resposta als tres grans reptes que té l’ajuntament: Fer front a la desigualtat, agreujada per la crisi provocada pel Covid; afrontar el canvi de model urbà necessari per lluitar contra el canvi climàtic; i continuar amb el sanejament dels comptes municipals amb una major eficiència en la gestió dels serveis públics.
Cohesió social, civisme, igualtat
El pressupost de 2022 ha de reforçar el model de serveis socials i acompanyar-ne la necessària reorganització. La inversió social ha d’apuntar cap a un model d’atenció social descentralitzada, que combini diferents recursos, per donar resposta a situacions diverses. El pressupost ha de garantir també els plans de treball comunitari i millorar les infraestructures per a la participació i articulació de la vida social als barris.
Propostes per a la cohesió social, el civisme i la igualtat
|
Transició ecològica: model energètic, mobilitat i arbrat
Davant el repte ecològic, el comúdelleida considera que el pressupost municipal ha de reflectiu una clara voluntat d’anar més enllà en la transformació del model energètic i de mobilitat de la ciutat, així com en la promoció dels espais verds i un model alimentari de proximitat. El pressupost s’ha d’orientar, tal i com establia el Pacte d’Entesa, a canviar el model urbà per donar prioritat als vianants i reduir l’ús del cotxe.
Per altra part, Lleida ha de seguir sent pionera en el canvi de model energètic, combinant polítiques estalvi energètic amb la transformació del subministrament consolidant l’aposta per l’energia fotovoltaica descentralitzada. Finalment, una Lleida més verda i que aprofiti el potencial de l’Horta és imprescindible per una ciutat més saludable, especialment davant els efectes cada cop més notables del canvi climàtic.
Propostes per a la transició ecològica: model energètic, mobilitat i arbrat
|
Gestió pública eficient: estalvi, control i eficiència en els serveis públics
La complicada situació econòmica heretada, amb un deute de 134 milions i uns contractes compromesos de gestió de serveis públics molt generosos amb les empreses concessionàries, limita la capacitat de despesa i inversió de l’ajuntament. El comúdelleida, però, considera que aquesta situació no es pot afrontar des de l’austericidi que apliqui retallades lineals ni postergant les reformes estructurals necessàries.
Per això, les propostes del grup municipal en aquest àmbit se centren en revisar els grans contractes de serveis públics, per municipalitzar sense dilació els que permetin estalvis i millores de gestió, per evitar pròrrogues de contractes mal fets, i per controlar la correcta prestació dels serveis, aplicant sancions en cas que no es compleixin les condicions.
També es proposen mesures per generar estalvi en algunes partides on gastar menys suposa gastar millor, i augmentar la capacitats sancionadora de l’ajuntament. Finalment, des del comudelleida es considera que l’ajuntament ha de ser més exigent en la negociació amb altres administracions i aprofitar millor totes les opcions de finançament extern per millorar els ingressos per transferències.
Propostes per una gestió pública eficient: estalvi, control i eficiència dels serveis públics
|