El Comúdelleida reclama el compliment del pacte de govern per aturar Torre Salses i exigeix responsabilitats a la regidoria d’urbanisme

Posted on Posted in Ciutat valenta, Comú de Lleida, Notícies.

El Comúdelleida considera que la Junta de Govern Local no pot aprovar els expedients del pla de Sur42 que permetria la construcció de Torre Salses ja que manca l’avaluació ambiental i s’incompliria el Pacte d’Entesa i el compromís electoral dels tres socis de govern d’aturar un projecte que perjudica el petit i mitjà comerç de la ciutat. Demana al regidor d’urbanisme, Toni Postius, que assumeixi la responsabilitat de no haver estat diligent en la defensa del model de comerç de proximitat i el model de ciutat establert al Pacte d’Entesa.

El Comúdelleida porta setmanes advertint als socis de govern que el projecte de Sur42 no incorpora el preceptiu informe d’avaluació ambiental en la modificació del pla parcial i que, per aquest motiu, cal un informe jurídic que aporti la base legal que ha de portar a la revisió d’ofici dels tràmits fets per l’Ajuntament i per la Generalitat per nul·litat de ple dret. La Llei de base estatal d’avaluació ambiental diu que cal un informe ambiental, no en va estem davant una modificació dels usos de més de 12 hectàrees amb els conseqüents problemes de mobilitat i gestió de sanejaments, que emetran 14.000 tones de CO2 / any a l’atmosfera i que es fa sobre un pla parcial previ sense informe ambiental i sobre un Planejament General sense informe ambiental. Per això, davant la falta de voluntat dels socis per encomanar aquest informe jurídic, el grup municipal del Comúdelleida ha encomanat un informe jurídic extern pel seu compte.

Ni tan sols davant els advertiments reiterats del nostre grup municipal aquest govern ha reaccionat per complir el Pacte d’Entesa, aturar el projecte de Torre Salses, i permetre així que tinguin futur el petit i mitjà comerç de la nostra ciutat. Sortim públicament a deixar clar que seguirem defensant els interessos de Lleida, i que en cap cas permetrem que aquest govern del canvi mantingui els criteris de l’anterior, tot recordant que hem contret compromisos electorals amb la ciutadania i que tenim un Pacte d’Entesa que ens obliga a actuar per aturar el projecte de Torre Salses per defensar el petit i mitjà comerç.

Postius ha d’assumir responsabilitats per l’incompliment d’una part cabdal del Pacte d’Entesa

La inacció de la regidoria d’Urbanisme per defensar el comerç local en el que portem de mandat i el fet que Antoni Postius hagi omès els reiterats advertiments del Comú, ens porten a demanar públicament responsabilitats a qui ha estat al capdavant d’urbanisme durant la primera meitat del mandat. Políticament hi està havent una falta de voluntat per cercar solucions i complir amb el que vam dir que faríem durant el passat mandat. De tot allò que es podia fer en base a l’interès general no s’ha fet res, i aquesta falta de voluntat del regidor d’urbanisme per cercar solucions ens sembla molt preocupant pel prejudici que podria suposar a la ciutat, en un atzucac per aquests dos anys d’inacció. El Comú de Lleida es veu obligat a demanar al Govern d’Entesa que passi a l’acció incorporant de manera immediata un nou cap d’Urbanisme, una figura del tot necessària per al planejament de la ciutat que el nostre grup reclama des que va arrencar el mandat.

Per interès públic, urgeix que la JGL voti en contra dels expedients d’aprovació definitiva

Pensem que aquest govern encara és a temps de complir amb els compromisos que va contreure amb la ciutat, i per això, davant aquesta situació, la Junta de Govern Local de dimecres vinent no pot aprovar els expedients d’aprovació definitiva, evitant així generar uns drets als impulsors de Torre Salses que poden ser enormement perjudicials per a la ciutat. Cal analitzar l’informe jurídic que s’està enllestint i, si s’escau, procedir a la revisió d’ofici dels tràmits fets pel mateix ajuntament i instar a la Generalitat a la revisió d’ofici de l’aprovació definitiva d’aquest l’instrument de planejament per nul·litat de ple dret.

Recordem que el projecte de Torre Salses, que va comptar amb l’oposició dels tres grups que integren el govern municipal, està impulsat per una multinacional amb seu a paradisos fiscals i representa un model de grans superfícies que va contra el comerç de proximitat, ja prou castigat per la crisi del Covid, i a més va acompanyat d’un model de mobilitat oposat a les necessitats de la lluita contra el canvi climàtic. Des del Comúdelleida seguim apostant pel comerç petit i mitjà, amb el Pla de l’Estació com a prioritat per compaginar la mobilitat sostenible, l’accés i impuls del comerç urbà i la cohesió de la ciutat.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest