El Porta a Porta permet al veïnat de Pardinyes i Balàfia doblar la recollida selectiva

Posted on Posted in Ciutat per viure and tagged , , .

Els veïns i veïnes pioners del PaP a Lleida han marcat el camí d’un canvi de paradigma en la gestió dels residus municipals, que es basa en el treball conjunt, entre ciutadania i ajuntament. Gràcies per obrir el camí!

Avui fa dos setmanes de la implantació del sistema de recollida selectiva Porta a Porta (PaP) a una part de Pardinyes i Balàfia, i cal agrair la predisposició del tot majoritària que ha mostrat el veïnat d’aquests barris. Gràcies a tot l’equip de tècnics municipals que estan treballant en la implantació del PaP, que s’han reunit amb totes les comunitats de veïns per informar-los, resoldre dubtes i facilitar els kits per a la recollida selectiva. Un esforç conjunt que fa que el PaP arribi ja a prop de 5.000 llars de Lleida, i que consolida el nostre municipi com a referent de la implantació del PaP en grans ciutats, al costat de Barcelona.

L’acollida del PaP a Pardinyes i a Balàfia ha estat molt positiva, malgrat que hi ha hagut dificultats, com és lògic amb un canvi d’aquesta magnitud, que comporta novetats substancials per a més de 7.000 habitants i 300 comerços. Les dades de recollida en aquestes dos primeres setmanes demostren la gran tasca feta, que ha permés doblar l’índex de recollida selectiva, que en aquestes zones no arribava al 30% i ara s’enfila al 65%. El sistema d’informació al veïnat s’ha hagut d’adaptar al context Covid, bàsicament ha hagut de ser telemàtic, i això ha dificultat la participació i ha fet que algun veï s’incorporés al PaP amb algun dia de retard. Sortosament, el 77% dels habitatges censats ja han recollit el kit del PaP, i cal tenir en consideració que hi ha un nombre indeterminat de pisos que no efectuaran la recollida del kit perquè estan deshabitats. Aquesta participació majoritària s’ha evidenciat en una reducció substancial del nombre de bosses sense triar que els primers dies s’havien acumulat al costat dels contenidors de la fracció orgànica i de vidre. També és positiva la dada d’ús dels nous contenidors d’orgànica amb targeta electrònica, que han registrat 700 obertures diàries de mitjana.

Com és normal en un canvi d’aquestes dimensions, hi ha hagut també algun inconvenient tècnic, que s’ha resolt amb tota la celeritat possible, com la reparació d’un contenidor d’orgànica avariat, la substitució d’un altre que no es va poder reparar, o l’augment de la sensibilitat del mecanisme d’obertura dels contenidors per detectar més fàcilment el clauer. També hem detectat que calia un sisè contenidor de recollida del tèxtil sanitari, i seguim resolent dubtes i incidències a través de l’adreça electrònica info@portaaportalleida.com i el telèfon 671.33.68.65. També a l’Oficina d’Informació al carrer Pere de Cavassèquia, 48. Pel que fa a la ubicació dels contenidors comunitaris de recollida de paper i cartró, convé aclarir que els bombers en cap cas qüestionen el model sinó que aporten opcions per millorar-lo amb bones pràctiques com ubicar els contenidors en un espai obert, tancar la tapa o evitar baixar el cartró fins el darrer dia. Com no podia ser d’altra manera, la Paeria treballa conjuntament amb Bombers per estudiar les comunitats cas a cas, veure quina és la ubicació i les mesures de seguretat que es poden aplicar a cada cas concret, i traslladar a les comunitats tots els consells sobre per minimitzar riscos. Convé recordar que utilitzen aquest mateix sistema a ciutats com Barcelona, Madrid, Paris, Múnich, Berlin, Milà, Parma o Berga, entre altres.

L’objectiu d’aquest govern d’entesa és ampliar la recollida Porta a Porta a tota la ciutat abans que s’acabi aquest mandat. És necessari des d’un punt de vista econòmic i de sostenibilitat, i és del tot possible, com demostren Ciutat Jardí i Vila Montcada, que en 2 anys han multiplicat gairebé per tres els valors de recollida, situant-se per sobre del 80%. Malgrat aquests magnífics resultats a Ciutat Jardí i Vila Montcada, en el conjunt de la ciutat estem encara en un 37,1% de recollida selectiva de residus, unes xifres que esperem quasi doblar en pocs anys, quan el PaP arribi al tota la ciutat. Situar-nos per sobre del 70% de recollida selectiva ens permetrà complir amb escreix amb les directives europees i reduir dràsticament els diners que aboquem en concepte d’abocador: sense PaP continuariem llençant 40.000 tones de brossa a l’abocador de Montoliu i hauríem de pagar prop de 3 M€ anuals, un milió més del que ara mateix estem pagant de canon de residus.

El PaP és un impuls cap a la sostenibilitat, ja que dóna un nou ús als materials que abans es llençaven, evitant l’extracció de recursos naturals, i contribuint a treballar en l’economia circular. El planeta ens ho demana, i aquest govern hi està compromés: vam declarar al nostre municipi l’emergència climàtica per actuar davant la crisi climàtica i ecològica, i en aquesta direcció camina la implantació del PaP.
Els veïns i veïnes pioners del PaP a Lleida han marcat el camí d’un canvi de paradigma en la gestió dels residus municipals, que es basa en el treball conjunt, entre ciutadania i ajuntament. Gràcies per obrir el camí!

Sergi Talamonte Sánchez (tercer tinent d’alcalde i regidor de Transició Ecològica)

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest