Ens sumem a les al·legacions contra els macroprojectes energètics que afecten els municipis de Lleida, Alcarràs i Albatàrrec

Posted on Posted in Notícies.

El comúdelleida s’ha afegit a les al·legacions presentades per la Plataforma contra els macroprojectes Energètics de Ponent, en què se sol·licita que no es doni autorització als vuit projectes d’implantació de plantes de producció i línies de molt alta tensió per la seua afectació a un territori amb un alt valor agrícola i paisatgístic.

Les al·legacions presentades avui davant els Serveis territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, denuncien diversos aspectes del macroprojecte, referents tant al model de producció, com a l’impacte de les línies de molt alta tensió i la particularitat de la protecció de l’Horta de Lleida.

El model de transició energètica

Per una part, es considera que els vuit projectes presentats (Rascon, Volans 1, Volans 2, Volans 3, Rufete, Jilguero, Juno i Rabilargo) constitueixen de fet un únic macroprojecte de producció fotovoltaica que s’ha subdividit de tal manera que es dificulta una avaluació adequada de l’impacte ambiental conjunt. Aquests projectes representen, a més, un model de concentració de la producció que va en la línia contrària als principis de proximitat, descentralització i mínim impacte que s’estableixen en el Decret de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables.

D’altra banda, els projectes contemplen la creació de noves línies d’evacuació de l’energia produïda en la macro central prevista a Alcarràs, amb un alt impacte en el territori. En aquest sentit, s’al·lega que l’evacuació d’aquesta energia podria fer-se per línies ja existents de Red Eléctrica Española o, en cas que realment fos necessari crear-ne de noves, haurien de ser soterrades per limitar l’afectació a conreus i paisatge.

Especial protecció de l’Horta

Finalment, les al·legacions posen de relleu que els projectes incompleixen les condicions per a la implantació de plantes solar fotovoltaiques al terme municipal de Lleida incloses en el Pla General del municipi. Segons la modificació introduïda al Pla General al juny del 2021, la implantació de les plantes solar i línies de transport han de complir unes condicions de protecció de la biodiversitat, del paisatge i del patrimoni cultural que no es donen en els projectes presentats.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest