Gent de Lleida parla sobre l’estat de la ciutat

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged .


El nostre discurs sobre l’estat de la ciutat l’hem fet en Comú. Un mosaic de veus que parlen de coses boniques de Lleida i d’altres que no ho són tant:
“Ens trobem aquí per compartir quina és la nostra opinió sobre l’estat de la ciutat. Tots els grups municipals diem la nostra, aportem les nostres reflexions, totes útils, totes necessàriament diferents. I això està bé.
Pensem que està bé ja que aquesta és una ciutat complexa, diversa i rica, on hi conviuen persones amb diferents visions i objectius. És per tant lògic que el que a uns els sembla bé, a uns altres els sembli malament… i viceversa. La gent del Comú parlarem des de la sensibilitat i el compromís envers les persones que considerem els nostres votants. Si hi ha algú que no està d’acord amb nosaltres sempre pot votar un altra formació.
Per exemple entendríem perfectament que els propietaris d’Aqualia no ens votin. Amb el PSC els hi va molt bé. A Aqualia li devem al voltant de 40 milions d’euros al temps que la factura de l’aigua ha pujat un 246%. Dit d’un altra forma: on pagàvem 8 euros, ara en paguem 30. Negoci rodó per l’empresa i el els ciutadans estrenyent-nos el cinturó.
També li podem anticipar que els propietaris de Metrovacesa, responsables del solar de la Llotja, on diuen que hi faran un parell de torres, estaran molt agraïts amb el sr. Ros considerant els molts esforços que ha fet per evitar que el solar tornés a titularitat pública com corresponia. El mateix podem dir dels responsables d’Arnó. No comptem pas que mai desitgin un altre alcalde quan aquest els estalvia les inversions en seguretat vial per les que van guanyar el contracte.
Un alcalde que els permet fer jocs malabars amb el contenciós sobre els radars arxivat provisionalment a l’espera de temps més propicis per la martingala.
Aquesta és la mena de gent per qui aquest equip de govern treballa, és la seva opció, és legítima. Ja se’n faran càrrec de justificar a la ciutadania la raó d’unes decisions que són contràries a l’interès comú. Nosaltres ni entenem aquestes decisions ni les compartim.
Ara bé, siguin quines siguin les seves explicacions, poc que ens en podem refiar. La seva tasca de govern ha estat un guirigall de manipulacions, mentides i encobriments. Recorda, Sr. alcalde, el que va dir en el ple de l’estat de la ciutat de 2014? Es va comprometre a fer públics cada tres mesos el nombre de multes de radar i semàfor vermell: i el cito…“Agafo el compromís de publicar trimestralment l’origen i aplicació d’aquests fons: recaptació i aplicació a la seguretat viària”, va dir el senyor Àngel Ros. Ho ha fet? No.
Som la ciutat amb més despesa social de Catalunya! Va dir… Ho som? No pas. Només ho sembla si unfles les xifres amb enganyifes com intentar colar com inversió social -atenció- la seguretat social de tots els treballadors de la Paeria.
Un polític tan trampós i sapastre disposat a fer això, amb la intenció d’enredar als ciutadans i sortir al diari a presumir, genera tant malestar com compassió.
La compassió que vostès no tenen envers el patiment de tantes famílies als qui han negat fa uns dies l’opció d’ampliar el parc públic d’habitatge per atendre les seves necessitats. El menyspreu que demostren cap a tantes famílies incomplint la meitat dels punts de la moció que vam aprovar per lluitar contra la pobresa energètica. O l’actitud garrepa i indigna que heu demostrat limitant la difusió de les ajudes a l’IBI a les famílies més necessitades. I això malgrat que el 93% de la partida queda sense utilitzar.
Vostès van fer la noticia, es van fer la foto estarrufats i presumits i se’n van oblidar. Aquesta és la seva política, aquests els seus beneficiaris. Així entenen vostès el govern de la ciutat. De sapastrades en tenim tants exemples que no hi caben tots en un ple. Recorda, sr. Ros, quan de la maneta de la sra. Ribes van incomplir la llei en els pressupostos del Parc Científic i Tecnològic? Recorden que quan l’interventor va constatar el desgavell es van inventar, d’un dia per l’altre, més de 7 milions d’ingressos per quadrar els comptes? Un insult a la ciutadania i una evidència més que aquest govern no està capacitat per portar els comptes de la ciutat
Qui us entengui que us voti.
Nosaltres no ho farem. No ens en refiem de vostès, mai entendran de debò la responsabilitat que implica governar una ciutat. Una responsabilitat que va molt més enllà de saber quadrar uns pressupostos, cosa que vostès no saben fer. Una responsabilitat que va molt més enllà de maldar per sortir a totes les fotos. Cosa que vostès i els seus socis de govern fan estupendament. Dirigir un ajuntament implica fer que aquest sigui una eina útil al servei del seus ciutadans. Aquesta és la seva funció prioritària i aquest equip de govern la desatén sistemàticament.
Podeu preguntar a la ciutadania quina opinió tenen de l’enllumenat, del servei de neteja, de l’urbanisme de la ciutat, dels seus parcs, del seu transport públic,…
És clar que si pregunteu als vostres, als que us voten amb alegria, segurament us diran que endavant, que molt bé, que faltaria més.
La gent del Comú de Lleida pensem que governar una ciutat significa construir un projecte de futur, imaginar i treballar per la ciutat que volem deixar a les futures generacions. Entendre que hem de treballar de forma conjunta i que la tasca és ingent i cap mà disposada a treballar és menyspreable. Creiem que ni els egos personals ni els traumes de cadascú han de passar pel davant. I què fan vostès?
Us recordem un cas ben gruixut. Quan al novembre el Comú va proposar una sèrie de mesures per frenar episodis de contaminació atmosfèrica. Per no reconèixer que l’Ajuntament no disposava d’un protocol contra la contaminació atmosfèrica i per no admetre que es tractava d’una proposta assenyada i necessària, el regidor Fèlix Larrosa va preferir mentir. I es va quedar tan ample. Ser un mentider és un problema però també ho és no tenir un projecte, no tenir idees, no tenir energia, no tenir la seguretat per admetre una idea d’un altre. Mentir pel senzill fet que tems que donar la raó a l’altre t’afebleixi.
No assumir l’error, no admetre la crítica, no escoltar als altres, no admetre la diferència evidencia un dèficit de cultura democràtica. Actuar així retrata al polític com un emperador despullat i escanyolit. I qui hi ha a la vora del polític? Sempre hi ha els arribistes, les rèmores, els cortesans i els arrogants. Aquells incapaços d’entendre i escoltar al poble, aquells sense empatia, sense un projecte en comú, sense una visió de ciutat i de país. Aquells disposats a negar els més elementals i imprescindibles drets democràtics a un país que tan sols vol votar. Capaços de legitimar la violència, l’abús i la crueltat d’un sistema que tan sols anhela ciutadans i ciutadanes submisos i captius.
Però ho dèiem al principi, aquesta és tan sols la nostra manera de veure les coses. Entendrem perfectament, sr Ros i sres de Cs i PP, que no els agradi escoltar la crítica. Comprenem que prefereixi als aduladors que l’envolten. Però ja ens perdonarà, no em vingut aquí a complaure’l. Hem vingut a treballar per la ciutat i a fer-ho a la vora de tots aquells disposats a fer-ho. Qui prefereixi uns altres objectius ja ho sap, sempre el pot continuar votant a vostè.
Tenim la sort de viure en una ciutat genial, amb molt potencial, amb patrimoni arquitectònic i natural i, sobretot, amb molta gent fantàstica que fa grans coses.
A la gent del Comú de Lleida ens agrada molt Lleida.
I miri, vostè presumeix de fomentar la participació i diu que per fer el POUM ha escoltat molta gent… I, insistim, no ho dubtem pas que parla amb gent.. però no deu ser la mateixa amb la que ho fem nosaltres. El que ens diuen els veïns i veïnes de Lleida és que prefereixen una ciutat amb parcs urbans i no sense, com vostè proposa, o ens comenten els maldecaps i problemes que els generarà la modificació de les alçades dels edificis. La gent de la Bordeta no entenen pas la raó de ser d’una rotonda impossible, la de l’Horta contempla esverada com vostè té la intenció d’esberlar el territori amb noves urbanitzacions i els comerciants de a peu de carrer veuen estorats com vostè vol portar tot el comerç a la perifèria.
Vostè vol una ciutat grisa i fosca, de cotxes, especuladors i centres comercials. Nosaltres preferim un municipi i una ciutat lluminosa, ampla, moderna, de vianants, de pagesos i de botigues de proximitat. I fa temps que ho diem, però és probable que vostè encara no se n’hagi assabentat. Nosaltres volem fer un POUM escoltant a tothom, amb consens de ciutat, per construir una proposta capaç de proposar un futur per Lleida, de generar il·lusió.
Encara és a temps de rectificar sr Ros. I rectificar és de savis i bons gestors. Obri un diàleg amb la ciutat, amb tots els agents implicats. Retiri la proposta i parlem-ne. Li proposem que aparqui aquest POUM per poder així reprendre plegats el camí de defensar el futur de Lleida i de tots els lleidatans.
I li ho repeteixo. Hem vingut a treballar per la ciutat i ho farem a la vora de tots aquells disposats a fer-ho”.
Comú de Lleida, 20 de juny de 2018
 
 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest