Coeducació, atenció urgent a les víctimes de violència masclista i formació amb visió transversal de gènere marquen el programa feminista del Comúdelleida

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , , .

La formació proposa la implantació d’un pla de prevenció de violència masclista a tots els nivells educatius i formació en l’àmbit LGTBIQ per al monitoratge de l’ensenyament no formal. També advoca per impulsar la contractació pública de persones trans i plans de conciliació familiar a les empreses contractades com a requisit per a accedir a les licitacions públiques. El Comú, representat per Sonia Martínez, participa aquesta tarda en la taula rodona que organitza Dones de Lleida.

La lluita per la igualtat de gènere és una prioritat transversal al programa del Comúdelleida amb propostes en àmbits diversos com l’atenció a les persones, l’educació, la seguretat, la joventut i la infància o la salut. L’eliminació de la violència masclista ha de ser un objectiu constant en les accions del govern municipal, per això, el Comúdelleida defensa la creació d’un recurs d’atenció d’urgència a les dones víctimes de violència masclista que ha de ser públic. Però, a més, cal apostar per la prevenció d’aquest tipus de violència que veiem massa cops entre el jovent. El Comúdelleida considera que l’educació és una eina bàsica de lluita contra la discriminació de gènere i també, per tant, contra la violència masclista. El foment de la coeducació real a les aules, amb material i guies per a personal docent, és una de les accions que el Comúdelleida proposa per al pròxim mandat, així com la implementació d’un pla de prevenció de la violència masclista a les comunitats educatives de tots els nivells d’escolarització.
Les competències municipals permeten, a més, intervenir en l’educació no formal d’infants i joves, per això, el Comúdelleida proposa incrementar el nombre d’educadors i educadores de carrer i oferir formació específica de gènere i també sobre temàtica LGTBIQ, amb materials, recursos i activitats al voltant d’aquesta qüestió que han de servir per a que monitoratge d’esplais, caus, casals i agrupaments escolta coneguin bé aquesta realitat i contribueixin a l’empoderament de persones LGTBIQ.

L’educació i la sensibilització no són els únics àmbits en què es pot construir una ciutat igualitària i diversa lliure de discriminacions. L’ajuntament ha de funcionar com a exemple i motor en la protecció de les persones, per això el Comúdelleida vol impulsar, per exemple, la contractació pública de persones del col·lectiu trans i també exigir un pla de mesures de conciliació familiar a les empreses en el moment de realitzar licitacions. La contractació pública és una eina per impulsar el feminisme.

En l’àmbit escolar i sanitari també es poden aplicar mesures per fomentar la igualtat real de persones LGTBIQ, com la difusió del protocol que permet el canvi de nom a la documentació escolar encara que no hi hagi un canvi legal d’identitat. També informar a les famílies de les escoles que treballen el programa PEER, el Programa Educatiu d’Escoles Rainbow amb formació i accions per la inclusió de la diversitat familiar-afectiva.

La número 2 de la llista del Comúdelleida, Elena Ferré, jurista i experta en polítiques de gènere, advoca per fer de Lleida “una ciutat lliure de tota discriminació, defensora i orgullosa de la seva diversitat i de gènere”. Ferré apunta que el Comúdelleida impulsarà “una metodologia educativa que tingui una mirada interseccional i transversal i que inclogui la diversitat sexual, de gènere, cultural, religiosa i funcional”. “Farem de les escoles espais inclusius i segurs”, avança Ferré.

La salut és un altre dels àmbits que ha de permetre treballar per una igualtat real dels veïns i veïnes de Lleida amb, per exemple, la realizació d’un estudi sobre l’acompanyament de la salut trans per portar a terme les accions formatives específiques que permetin atendre aquest col·lectiu des d’una perspectiva no patologitzant. Pel que fa a la seguretat, el Comúdelleida aposta per un urbanisme que faci sentir còmodes i segures totes les dones, tant com se’n puguin sentir els homes. A més, s’ampliaran els punts liles a les zones d’oci nocturn de la ciutat per acompanyar i assessorar qualsevol persona que visqui o vegi una agressió masclista i/o LGTBIfòbica.

De la mà dels moviments ciutadans, el Comú aconsegueix que la prostitució quedi fora de la publicitat als carrers

L’ordenança de paisatge aprovada fa un any va incloure un punt, a proposta del Comúdelleida, per prohibir qualsevol publicitat al carrer del proxenetisme i va forçar a una aplicació immeditata d’aquesta mesura, amb denúncies públiques per multar les empreses que encara continuïn penjant cartells prostíbuls. En els darrers dies i després d’haver d’insistir molt, hem aconseguit que no es vegi en l’espai públic cap cartell de prostíbuls. Una petita victòria, però seguim ben atentes a aquesta i a totes les transformacions que cal aconseguir.

D’esquerra a dreta, Sonia Martínez (3), Marina Pifarré (4), Carla Galeote (8), Elena Ferré (2) i Helena Motos (7), candidates del Comú de Lleida

Parada de campanya del Comú de Lleida

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest