El Comú de Lleida se suma al manifest col·lectiu en rebuig de l’acció militar turca i en suport al poble del nord i est de Síria

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , .

Des de 2012, a Rojava -el Kurdistan sirià- s’hi està assentant les bases d’un projecte polític d’autonomia, profundament democràtic i vinculat als valors d’alliberament de la dona, ecologisme, i convivència interreligiosa i interètnica. La seva acció militar -en aliança amb la coalició internacional comandada pels EEUU- fou mundialment coneguda per acabar amb els reductes finals d’ISIS, acció que els hi va valdre la vida de 10000 companys i companyes. A mesura que van guanyar terreny al jihadisme, van anar sumant població al seu projecte; no només kurds, sinó armenis, siríacs, àrabs, turcmans, circassians; musulmans i cristians, havien estat, fins ara, vivint en pau, incorporats a les institucions descentralitzades de la Federació Democràtica del Nord de Síria.

La pau, però, ha estat truncada. Davant la sobtada retirada d’EEUU de la zona, Turquia ha obtingut via lliure per les seves intencions. En una deriva ultranacionalista i expansionista, l’Estat turc pretén tirar a terra tot allò aconseguit a la zona. El passat 9 d’octubre l’amenaça militar es va materialitzar: amb l’ajuda de milícies islamistes, l’exèrcit turc va entrar al territori sirià. Les notícies ja han donat la volta al món. L’acció militar d’aquests grups s’ha dut a terme mitjançant la tècnica del terror, assassinant civils, executant polítics i bombardejant indiscriminadament. La població està atemorida i el desplaçament de civils es compta en més d’un centenar de milers d’individus.

Davant d’aquests fets, les persones, organitzacions i institucions de la societat civil catalana no ens podem quedar callades. Les implicacions de la nostra societat en aquesta guerra són moltes, amb la qual cosa es fa necessari aixecar la veu per a que cessin les complicitats. Els col·lectius sotasignants demanen a la societat civil de Catalunya que es solidaritzi amb el poble del nord i est de Síria, que mostri per totes les vies possibles la disconformitat amb la política genocida de l’Estat turc. A la vegada, els col·lectius sotasignats exigeixen a les institucions catalanes que:

• Pressionin per les vies que siguin adequades a l’Estat espanyol per a que condemni l’acció de Turquia, aliada en el marc de la OTAN.
• Instin al mateix a cessar qualsevol subministrament de material bèl·lic a Turquia, ja que pot ser utilitzat en accions que van contra el dret internacional i els drets humans.
• Facin declaracions públiques institucionals, per tal de mostrar a l’opinió pública el rebuig institucional a l’acció bèl·lica turca.

Ponent amb Kurdistan

Animem als col·lectius que vulguin adherir-se al manifest a que enviïn un correu electrònic a azadilleida@gmail.com

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest