En marxa la Bústia Ètica per a denúncies i comunicacions de fets contraris als principis de bon govern o a l’ordenament jurídic

Posted on Posted in Ciutat democràtica, Ciutat valenta and tagged .


L’Ajuntament de Lleida posa en marxa la seva Bústia Ètica i de Bon Govern (https://bustiaetica.paeria.cat) un canal segur de participació electrònica que permetrà a la ciutadania i als servidors i servidores públics informar o denunciar qualsevol mala pràctica en la gestió de l’Ajuntament, incloses totes les accions o omissions contràries als principis de bon govern o a l’ordenament jurídic.

“Aquesta és una de les iniciatives clau per fer efectiu el compromís adquirit amb els veïns i veïnes de Lleida per obrir les finestres de la Paeria i dotar-nos d’eines per a lluitar efectivament contra qualsevol mala pràctica en l’àmbit de l’administració municipal” ha remarcat la regidora de Transparència i Lluita contra la corrupció, Elena Ferre, qui ha afegit “Qualsevol persona podrà denunciar qualsevol infracció o mala pràctica, garantint en tot moment la confidencialitat i l’anonimat”.

La segona tinent d’alcalde i portaveu del Govern, Jordina Freixanet, ha destacat que aquesta iniciativa mostra “la ferma voluntat de la Paeria d’avançar cap a un model d’administració més transparent i que facilita a la ciutadania i als mateixos servidors públics poder exercir mecanismes de control de qualsevol àmbit de l’activitat administrativa, promovent així també la participació ciutadana”.

La Paeria ha signat un conveni amb la plataforma Xnet, l’organització sense ànim de lucre que ha creat l’eina Powered by Globaleaks que usarà la Bústia Ètica de la Paeria, i amb l’Ajuntament de Barcelona, que ha estat pioner en implantar un servei com aquest i que té els drets d’aquest programari. Gràcies a aquest acord, aquestes dues entitats faciliten la informació, la seva experiència i aquesta eina informàtica, que permet garantir en tot moment l’anonimat del denunciant.

La firma del conveni –que també signen l’Ajuntament de Terrassa, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya– s’havia de fer en un acte públic a Barcelona el passat mes de març, però finalment s’ha fet de forma digital, seguint les recomanacions d’evitar desplaçaments de treballadors municipals per la situació generada per l’epidèmia del coronavirus.

La gestionarà l’Oficina de la Sindicatura de Greuges i comptarà amb unes normes reguladores pròpies, que es crearan pròximament

La gestió de la Bústia anirà a càrrec de l’Oficina de la Sindicatura de Greuges, atenent al paper de la Sindicatura com a garant dels drets fonamentals i llibertats públiques dels veïns de Lleida i, especialment, el fet que exerceix la seva tasca amb independència i objectivitat. A més, la normativa que regula aquesta figura requereix una àmplia majoria per la seva designació i limita les causes pel seu cessament (només pot ser per renúncia expressa, incapacitat sobrevinguda, mort o condemna per delicte dolós).

D’aquesta manera, es garanteix que l’Administració Municipal no podrà interferir en les seves actuacions i que reuneix els requisits per canalitzar aquest tipus de denúncies i fer-ne el seguiment amb plena objectivitat i neutralitat. Pel que fa a la regulació de la Bústia, el decret que aprova la seva posada en marxa i insta també a la preparació de les seves normes reguladores.

https://bustiaetica.paeria.cat

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest